20 octombrie 2011

chec marmorat - instelat si parfumat

o felie delicioasa de chec langa un capucino cu scortisoara sau un pahar de lapte cu cacao intr-o dimineata insorita, infasurata in paturica ... ce gand frumos ... abia astept ziua de sambata, fiecare zi de sambata, pentru ca pot sa ma trezesc incet, sa ma rasfat cu un capucino servit pe indelete ... si poate si un mic dejun chiar in pat :)

baby, auzi? asta imi doresc pentru sambata :P


nu cred ca am vorbit pana acum despre el, despre perechea mea, despre prietenul meu cel mai bun, omul care imi e alaturi mereu, omul care-mi zambeste si care imi incalzeste de fiecare data mainile cand mi-e frig! nu e deloc pretentios insa ii place la nebunie chec-ul marmorat! :) ei ... si pentru ca-l iubesc asa de mult si vreau sa-i raspund la dragoste tot cu dragoste i-am pregatit ieri, repede repede un chec, asa cum ii place lui, aromat si parfumat cu miros de portocala si multa ciocolata :)) 

buuuun, gata cu vorba, hai sa revenim la reteta ca doar acesta-i blog de gateala nu de dragosteala :)) 

ingrediente:
150g unt moale (nesarat), 150g zahar fin, 3 oua mari (sau 4 mici), 250g faina, 1 lingurita praf copt si un praf de sare, 2lg lapte dulce, esenta de portocale, 3 lg fulgi de ciocolata sau cacao si cateva bombonele sau zahar pudra pentru decor

se bat ouale cu zaharul si untul pana se omogenizeaza perfect dupa care se incorporeaza faina amestecata cu praful de copt si sarea, amestecand de acum cu o spatula, iar la sfarsit adaugam esenta si impartim compozitia in 2 parti egale, intr-una dintre ele urmand sa adaugam fulgii de ciocolata! 

ungem o tava teflonata cu unt sau margarina si turnam, cu lingura, alternand, din cele 2 compozitii! La sfarsit trecem cu furculita usor prin compozitie, fara sa atingem fundul, pentru a amesteca partial cele 2 culori! Se coace la foc mediu, pana ce se dezlipeste usor de pe margini si trece si testul cu scobitoarea! usor de facut si extrem de savuros! 


ornat cu stelute si pudrat cu zahar pare cazut dintr-o poveste! 

va pup cu drag si va doresc din tot sufletul sa va bucurati de fiecare zi, de fiecare zambet, de fiecare clipa petrecuta alaturi de cine va place voua mai mult si mai mult! 

semnez si-acum c-un mare zambet pe fata caci ... se pare ca o facui mai lata decat vroiam! dadui din casa :)) ei si ce? vorba Madalinei 

hai va pup iar cu si mai mare drag,
A.

19 octombrie 2011

funny face - tort pentru sarbatorirea halloween-ului

nu sunt deloc o persoana morocanoasa, ba dimpotriva, am tot timpul zambetul pe buze si chiar daca mi-e greu raman optimista! am incredere in mine, in familia mea, in Dumnezeu si in ziua de maine care intotdeauna vine si cu ceva bun!

tocmai din acest motiv gasesc motive de bucurie in orice, intr-un fir de iarba, intr-o raza de soare, intr-un zambet gratuit primit la trecerea de pietoni, intr-un simplu multumesc! asa sunt eu, ce sa fac? posibil ca unii sa creada ca-s cu capul prin nori insa cei care ma cunosc stiu ca nu-s deloc asa, sunt sincera si multumita si imi doresc ca toti din jurul meu sa fie cel putin la fel de fericiti ca si mine, tocmai de aceea nu ezit cand pot sa le fac viata mai frumoasa sau sa le dau motive de veselie

acesta fuse si scopul tortuletului de fata



un tort simplu, simplu, dar care te indeamna sa zambesti! Asa-i? si unde mai pui ca umplutura nu a  fost altceva decat marmelada de kiwi (home made bineinteles) si decorul butter cream (acelasi ca la cupcakes "vrajitoare") insotit de bombonele si 2 felii delicioase de "fruct stea" care la gust este o combinatie de mar cu ananas si kiwi!

blatul simplu, de pandispan (3 oua, 3lg ulei, praf copt, 1 cups faina, 1 cups zahar fin  = un blat mediu sau 2 mici, ca ale mele)




au fost sortite sa aduca zambetul pe masa si in in sufletul a 2 persoane dragi mie si plecara, bineinteles, fara a fi fotografiate si feliate, normal :) drept pentru care va rog sa va inchipuiti doar cum arata in interior :P

va pup si va zambesc cu drag,
A.

17 octombrie 2011

witch cupcakes // cupcake vrajitoare

atacul vrajitoarelor a inceput, sau cel putin la mine :)) insa nu, nu mi-e frica deloc!
am pentru aparare o spatula si un tel, ca sa nu mai zic de tava de ceramica, grea de vreo 2 kg :))



sunt innebunita dupa cupcakes, dar cui nu-i plac? si daca tot vine halloween-ul am experimentat cu mare drag cateva retete minunate! a fost o reala placere sa ma joc decorand: ice frosting, bombonele peste bombonele, jeleuri, culori, wafe, ciocolata ... mmmmm, asa-i ca ti-am facut pofta?



ingrediente pt fix 12 buc:
200g unt moale (nesarat), 200g zahar fin, 4 oua, 250g faina, 1 lingurita praf copt si un praf de sare, 50 ml lapte la temperetaura camerei
se pregatesc exact ca cele cu zmeura, de aici si apoi se lasa la racit, pe un gratar, timp de minim 90 minute 


ingrediente pt frosting (glazura):
200g unt moale, nesarat, 210g zahar pudra, 2lgt esenta portocale + colorant natural sau alimentar





pentru decor si transformare in mici vrajitoare mai avem nevoie si de:
12 cornete de napolitana pentru inghetata, bombonele si jeleuri pt ochisori si par


Se bate bine untul cu zaharul pana se omogenizeaza perfect, dupa care se adauga esenta si colorantul continuind sa mixam, la viteza mica, pentru 5-7 minute (nu mai putin) pentru a ne asigura ca avem o glazura perfecta, fina, cremoasa si delicioasa
Umplem un sac a poche cu crema portocalie, ii taiem varful ca sa putem incepe, luam fiecare cupcake, si formam cate o bila din frumoasa glazura pe fiecare cupcake! 


fiecare cornet de napolitana trebuie decorat si el, dupa dispozitia si dorinta fiecaruia, apoi il pozitionam, usor inclinat, peste bila formata anterior! Deja incepe sa semene cu un cap, asa e? acum e momentul sa-i facem ochisorii si gura, din bombonele si jeleuri si sa-i atasam cateva fire de par, tot din jeleuri sau chiar betisoare de sticksuri! oricum ai face-o va arata excelent, asa ca nu-ti face griji! 


cu siguranta copii vor fi incantati, dar va dau cuvantul meu de onoare :)) ca nu-mi venea sa musc din vrajitoarea mea :)) 


acestea fusera vrajitoarele mele halloween-iene si zic bine fusera ca disparura in ceata, una mai departe ca cealalta :)) la rude si prieteni carora sa le aduca zambete pe buze si in suflet! Asa cum cele din postare sunt special pentru voi, cei si cele care ma mai urmariti din cand in cand! 


va multumesc tare mult ca-mi treceti pragul si sper sa va pot oferi de fiecare data cate-un zambet! 


va pup cu drag,
A.

14 octombrie 2011

molten chocolate cake sau prajitura cu lava de ciocolata

ce ziceti de o prajitura imbibata in ciocolata? De un vulcan indragostit, plin de lava ciocolatoasa? 

eu una, ma tot gandeam, de cateva zile la aceasta delicioasa prajitura si am decis azi, chiar acum, sa ma rasfat cu un pic de ciocolata! un pic? va jur ca numai un pic nu era, dar ce sa fac? nu ma putui abtine :)) 



Ingrediente pt 6 prajituri
100g ciocolata 70% cacao, taiata cuburi mici, 100g unt nesarat – moale, 2 oua, 50g zahar fin, 3 linguri cu varf de faina si 1 pliculet de praf de copt!

Pt decor: sos de ciocolata cu fructe de padure sau inghetata de vanilie sau doar zahar pudra ori frisca

Intai trebuie sa pornesti cuptorul, la foc mediu spre mare! ~ 180 grade celsius

Acum poti incepe sa pregatesti vulcanoasele J
Topeste untul si ciocolata la microunde, intre timp bate bine de tot ouale, impreuna cu zaharul, pana devin o crema albicioasa! In crema obtinuta adauga ciocolata si untul, topite, amestecand usor, dupa care incorporezi faina, cu ajutorul unei spatule, pana sa se omogenizeze perfect

Unge cu unt si tapeteaza bine cu faina formele (unele cilindrice, fara striatii)! Eu am unele din inox, individuale, dar merg si cele simple de briose!
Imparte aluatul in cele 6 forme si coace pentru aproximativ 10-12 minute, nu mai mult, pana de dezlipeste un pic aluatul de pe marginea formei si vei beneficia de cele mai vulcanoase prajiturele cu ciocolata
Sau ... le poti coace pentru aproximativ 15-17 minute si vei avea niste mini tortulete imbatate in ciocolata, umede si cremoase!

Imediat dupa ce le-ai scos din cuptor le lasi doar 1-2 minute in forme dupa care treci usor cu un cutit pe margini si le rastorni dintr-o miscare pe farfuria de servire (vor fi cu susul in jos)! 

de regula, cei ce se trezesc cu fundul in sus sunt morocanosi si uraciosi :)) insa aceste prajiturele devin mai dulci, mai moi, mai vulcanoase ... doar daca stau cu fundul in sus :))

Decoreaza dupa gust sau pofta :) si serveste-le fierbinti!
Insotite de o cupa de inghetata de vanilie vor deveni 100% placere!

Va pup cu drag,
A. 

10 octombrie 2011

112 - ajutor! ... sau cum un telefon iti poate salva viata!


Nu! Nu mi s-a intamplat nimic, din fericire, dar de cate ori nu ti s-a intamplat sa auzi "daca venea salvarea mai repede poate traia" "daca pompierii ajungeau mai repede, poate nu ardea toata casa" ? 
nu intru acum in polemici despre sistemul sanitar sau despre problemele existente, insa ... din pacate, si credeti-ma e purul adevar, mai mult de 70% dintre apelurile la serviciul special 112 sunt doar glume de prost gust, ale unor copii inconstienti, needucati si necontrolati de parinti, dar din pacate si ale unor adulti inconstienti, si asta doar ca sa nu folosesc alte cuvinte grele! 

O viata poate depinde de tine, o initiativa care are o mare greutate avand in vedere miza finala: salvarea unor vieti. 

Campania porneste de la cateva cifre ingijoratoare: 3 din 4 apeluri la Serviciul de Urgenta 112 sunt false urgente. 
Peste 70% din totalul apelurilor inregistrate in perioada ianuarie-august 2011 sunt, practic, apeluri facute in joaca sau accidental de catre cei care suna. Doar 27% sunt apeluri reale.
Numarul acestor abuzuri trebuie sa scada, daca nu chiar sa dispara de tot. In fiecare zi, peste 20 de oameni sunt raniti grav. Ei au nevoie reala de Serviciul de Urgenta.
am fost profund impresionata cand am nimerit din intamplare pe blogul lui Manafu si la Sun Food si am descoperit aceasta actiune de responsabilizare! ASA DA! 
Bravo, de o mie de ori bravo! ... au niste articole care chiar merita citite! 
daca am fi cu totii, cel putin la fel de implicati, mai ales ca nu ne costa nimic, poate ca am reusi, cate putin, cate putin, sa schimbam sau macar sa imbunatatim aceasta situatie! 
Posteaza si tu pe facebook sau pe blog un anunt despre aceasta problema atat de serioasa si dramatica si poate ca vom reusi! Hai sa facem posibila aceasta campanie si sa ne asiguram ca toate mamele copiilor care fac astfel de glume vor vedea anuntul nostru! Haideti sa ne asiguram ca toti pustanii care se cred smecheri si isi omoara timpul cu apeluri "gratuite", dar care ne costa mult mai mult! 
va pup cu drag si va doresc din tot sufletul sa nu aveti vreodata nevoie sa sunati la 112, nici pentru salvare, nici politie si nici pompieri! 
cu cele mai bune ganduri :*

9 octombrie 2011

cupcake cu zmeura

cui nu-i plac fructele de padure? mai ales zmeura, care e atat de fina si totusi atat de aromata, de sofisticata si extraordinar de frumos colorata ... si daca o combinam cu niste cupcakes delicioase nu poate sa iasa decat un festin de zile mari



cupcakes si mari si medii si mici :)) de toate marimile, ca-s delicioase si frumoase



ingrediente pt aproximativ 12 buc (depinde de forma):
200g unt moale (nesarat), 200g zahar fin, 4 oua, 250g faina, 1 lingurita praf copt si un praf de sare, 50 ml lapte la temperetaura camerei, 35g pudra de migdale (sau de nuci ori alune de padure), 1 lgt vanilie, 2 linguri piure de zmeura pt cupcake

pentru crema ne trebuie:
200g smantana pt  frisca, 200g zahar fin, 100g unt moale nesarat, 1 cana de zmeura


intai am pornit cuptorul, la foc mediu, apoi am batut untul cu zaharul pana l-am zapacit :) dupa care l-am impreunat cu ouale, adaugate rand pe rand, cate unul, ca la scoala, pana ce am obtinut o crema omogena, albicioasa! In crema obtinuta adaugam laptele si incorporam faina cernuta si amestecata in prealabil cu praful de copt si sarea! ... acum e momentul sa adaugam pudra de migdale si piureul de zmeura (zmeura pisata)!

si gata, umplem formele, coacem pt aproximativ 45 minute, la foc mediu, pe treapta din mijloc! se scot pe un gratar si se lasa la racit, timp in care preparam crema!



batem bine bine frisca, o indulcim dupa gust, incorporam untul pana devine omogen si cremos, completand acest duet atat de fin si savuros cu delicatele fructe de zmeura! vom obtine cu siguranta o crema extrem de delicioasa si frumoasa cu care sa decoram cupcake-urile noastre dupa bunul plac!

eu am lasat zmeura mai putin zdrobita, pentru un efect si mai "fructat"!

va pup cu drag,
A.

8 octombrie 2011

Pavlova cu smochine si spuma de zmeura

Ana Pavlova este o celebra balerina din Rusia, dupa numele careia a fost denumit acest desert minunat! O bezea imensa crocanta la exterior si gumoasa, dar delicata la interior! :)

cum nu puteam sa o ratez :)) am facut-o si eu, desi ... recunosc ... tare frica mi-era!


... dar iata ca a iesit

ingrediente:
5 albusuri la temperatura camerei, 300g zahar fin, 2 linguri de amidon alimentar, 2 lgt vanilie si 1 lgt otet (don't worry, nici nu se va simti vreo urma de otet)



preincalzeste cuptorul treapta 1 sau 2 (~140 grade) pentru ca bezeaua trebuie musai sa ramana alba, nu maronie :)

trebuie batute bine bine albusurile pana devin spumoase si pufoase ca norisorii, dupa care adaugam, treptat, zaharul pudra si mixam in continuare pana devine o pasta extraordinar de batoasa, sclipicioasa si alba ca zapada din povesti :) moment in care adaugam si amidonul, mai mixam putin si incoporam otetul!

intr-o tava intinsa, tapetata cu hartie de copt, asezam frumusel si cu grija, fara sa o deranjam prea tare, minunata pasta de bezea, sub forma unui cerc - cilindru :) inalt de ~ 3 degete! bezeaua se va mari putin si la copt asa ca foloseste o tava suficient de larga! eu am folosit tava cuptorului! se coace pe treapta din mijloc, pentru fix 60 minute, la 130-140 grade Celsius!

dupa aceste 60 minute deschidem usa cuptorului, insa lasam bezeaua acolo, sa se raceasca complet!

se orneaza cu un strat de frisca si fructe proaspete sau chiar ciocolata! eu am profitat si am plantat deasupra frisca amestecata cu piure de zmeura peste care am asezat, ordonat, felii de smochine proaspete si zmeura delicioasa! aveti aici un filmulet cu procedeul de montare pentru baza de bezea chiar daca e pavlova cu ciocolata! arata atat de bine incat mi-am propus sa o pregatesc in curand! :)



un dulce crocant, fin, fructat si extrem de delicios!

va pup cu drag,
A.

2 octombrie 2011

Calamari la gratar cu usturoi si cartofi

ce poate fi mai potrivit, pentru un pranz alaturi de prieteni, decat un gratar?
ei bine, atunci gratar sa fie! :) dar cu calamari




calamarii sunt extraordinari, deliciosi si carnosi, merg de minune cu un sos de usturoi si i-am servit acompaniati de cartofi fierti cu unt!

Simplu si gustos!

spalam si curatam bine calamarii, 2-3 bucati / portie, timp in care fierbem cate 2 cartofi medii (in coaja) pentru fiecare portie dorita!



Atentie: cartofii nu trebuie fierti 100%, caci trebuie decojiti, taiati cuburi, unsi cu putin unt si bagati la cuptor, la foc iute (de sus) ca sa se rumeneasca putin sau macar sa faca o crusta usor crocanta! asezonam cu putin patrunjel tocat maruntel!

frigem calamarii, presarati cu putina sare, pe gratar sau direct intro tigaie de teflon, stropita cu 1lgt de ulei!
calamarii trebuie tinuti maxim 3-4 minute pe fiecare parte, altfel devin cauciucosi si tari!

sosul de usturoi: 6 catelusi de usturoi, 4 lg ulei masline, 4 ramuri de patrunjel, toate la blender pana sa le zapacim de tot :)

si gata, masa e servita!

va pup cu drag,
A.