Ce poate fi mai placut decat o tarta imbietoare cu mere si scortisoara, crema de nuci sau orice alta combinatie iti trece prin minte?
Cum ma stiu innebunita dupa tarte si cum deja v-am amenintat ca vor urma multe multe retete speciale am decis sa va impartasesc secretul aluatului perfect pentru aceste tarte delicioase
Ingrediente:
150g faina, 2 linguri zahar brun, o atingere de sare, 80g unt nesarat si o canoaie de boabe uscate pt ingreunatul aluatului la coacere
se amesteca toate ingredientele necesare aluatului pana devin un aluat faramicios! trebuie amestecat pana cand incepe sa se stranga, iti vei da seama cu siguranta la momentul respectiv caci va deveni mai inchegat, chiar daca la inceput parea imposibil :)
ei bine ... acesta este momentul in care sperii un picut aluatul cu fix 45 ml apa rece rece (de la gheata) si-i faci masaj pana se omogenizeaza perfect
opresti o bila de aluat cat o rosie medie si din restul de aluat, pe planseta tapetata cu faina, intinzi o foaie rotunda de aproximativ 24 cm diametru si o asezi frumusel si delicat intr-o tava de tarta, avand grija sa acoperi si peretii (asta inseamna ca tava are 22 cm diametru)
bila de aluat trebuie transformata intr-o foaie destul de subtire si taiata fasiute subtiri, cu care vei decora spre sfarsit tarta
dupa modelul "una calda, una rece" ii aplicam aluatului deja intins in tarta cateva intepaturi bune, ca sa stie cine-i seful :) si-o bagam la congelator pentru aproximativ 15 minute timp in care preincalzezsti cuptorul si iti poti pregati si umplutura (dovleac, crema de nuci, lamaie si bezea, mere cu scortisoara sau orice alta combinatie iti trece prin cap)
dupa cele 15 minute scoti tarta si o bagi la cuptor, pe treapta din mijloc, la foc mediu pt aproximativ 10-12 minute, insa abia dupa ce ai acoperit-o cu hartie de copt peste care ai turnat boabe uscate care sa opuna rezistenta si sa nu o lase sa creasca mai mult decat are voie :)
dupa 12 minute de “calduri” scoti hartia si boabele (orez, fasole, grau – ce ai la indemana) o ungi cu putin galbenus batut cu o lingura de lapte si o mai lasi inca 5 minute sa se rumeneasca un picut, dupa care e gata de umplut si decorat cu fasiile ondulate sub forma de grilaj ;)
dupa 12 minute de “calduri” scoti hartia si boabele (orez, fasole, grau – ce ai la indemana) o ungi cu putin galbenus batut cu o lingura de lapte si o mai lasi inca 5 minute sa se rumeneasca un picut, dupa care e gata de umplut si decorat cu fasiile ondulate sub forma de grilaj ;)
un deliciu J
va pup cu drag,
A.
8 comentarii:
o tarta cu mere si caramel ar fi o nebunie .yummy.aluatul asta clasi de tarta ma sperie insa putin.toata lumea spune ca e tare pretentios si ca nu iese mereu asa cum trebuie.voi incerca si dupa reteta propusa de tine.o zi faina!
Sarah, nu ai de ce sa-ti faci griji! daca respecti reteta vei avea cel mai bun aluat de tarta :) trebuie sa-l incerci, iar daca totusi se intampla sa nu-ti iasa, desi e aproape imposibil, vorbim si-i dam de cap :*
o zi excelenta
O tarta cu arome de toamna. Minunat!
:) te pup cu drag! azi am bucatarit o tarta rafinata, speciala, cu bezea :) si-i vine randul pe blog, in 2-3 zile!
pupici si seara excelenta!
Tre sa fac si eu una asa ""gratarita" ca tare imi place si nu am apucat!Pupicei!
Teo, si mie imi plac acestea cel mai mult! bine ... si cele clasice "american pie" sunt deosebite, dar astea la care poti intrezari si continutul au o personalitate aparte :)
te pup cu drag
Frumoasa si delicioasa tarta!
Cristina, multumesc! o zi excelenta! :*
Trimiteți un comentariu