12 septembrie 2011

crema catalana sau crème brulée - varianta spaniola

crema catalana este "el mejor postre del mundo" (cel mai bun desert din lume)


 1 cups zahar brun
 4 ga
lbenusuri de ou
1 lingura amidon de prajituri (din porumb)
optional: 1 baton scortisoara
 coaja
rasa de la 1 lamaie
2 cups de lapte 
2 lg zahar brun si muguri de pin pentru decorare

Tips: daca vrei sa iasa mai cremoasa si mai fina pune in loc de lapte 2 cups de  smantana dulce pentru frisca (ai grija sa reduci cantitatea de zahar, cu ½ cups daca smantana e deja indulcita)


Se pregateste usor, dar trebuie tinuta la frigider cel putin 2 ore inainte de servire! Cel mai bine e sa o pregatesti de pe o zi pe alta, ca sa nu ajungi ca mine, sa dai tarcoale frigiderului :)

Bate bine galbenusurile cu ¾ din zahar si adauga batonul de scortisoara impreuna cu coaja de lamaie! Amesteci cu laptele si amidonul de prajituri, dupa care muti tot vasul pe aragaz la bain marie, amestecand continuu pana se ingroasa! Imediat cum simti ca s-a ingrosat da vasul la o parte!

Scoate batonul de scortisoara si toarna crema in vase mici termorezistente! 
Presara putin zahar brun si cativa muguri de pin pentru un gust desavarsit! ... merge si fara, dar e mai bun cu :)

Se coace pentru maxim 10 minute la foc mediu, pe treapta din mijloc in cuptorul preincalzit!

E delicioasa, nu degeaba e preferata spaniolilor :) 

va pup cu drag,
A. 

4 comentarii:

TeoBucatar spunea...

Nu am papat asa ceva,dar or sti ei spaniolii de ce o prefera!Pupici!

sarah spunea...

imi placeeee.eu mai pun uneori cafea instant in loc de vanilie.o seara minunata!

Din bucataria mea spunea...

Delicioasa!!! Imi place ca e usor de facut si e de efect! Pup!

Amoush spunea...

Teo trebuie sa o incerci, e delicioasa! te pup si eu tare, tare!

Sarah, chiar nu am gustat cu cafea, dar cred ca e minunata! oricum mi-ai dat o idee :) te pup

Licuta, mi-a fost mai greu sa gasesc mugurii de pin :) te pup cu drag si-ti multumesc!

o seara excelenta tuturor :*