14 septembrie 2011

tarta cu dovleac

am primit de curand o super carte cu retete speciale de tarte ... e o carte veche ... atat de veche incat cred ca e mai batrana ca strabunica :)) dar are niste retete ... mmmm, nu stiu pe care sa o incerc mai intai ... asa ca ... e posibil sa va tot bombardez cu tot felul de tarte! sper sa nu va suparati :))

prima si la loc de mare cinste, cu incarcatura emotionala, cu culoare de poveste si aroma fermecata ... tarta cu dovleac



este formidabila! pe cuvant! si cine nu ma crede poate sa incerce :P

ce-ti trebuie pt aluat: care fie vorba intre noi, e mai mult decat bestial ;) 
150g faina, 2 linguri zahar brun, o atingere de sare, 80g unt nesarat si o canoaie de boabe uscate pt ingreunatul aluatului la coacere
pentru umplutura iti trebuie:
1 cana si inca o jumatate de cuburi de dovleac vrajit :), 1/2 ceasca de frisca lichida, 1/2 ceasca de zahar brun + un galbenus de ou si un cub de lapte condensat pentru luciul de suprafata :)



se amesteca toate ingredientele necesare aluatului pana devin un aluat faramicios! trebuie amestecat pana cand incepe sa se stranga, iti vei da seama cu siguranta la momentul respectiv caci va deveni mai inchegat, chiar daca la inceput parea imposibil :)
ei bine ... acesta este momentul in care sperii un picut aluatul cu fix 45 ml apa rece rece (de la gheata) si-i faci masaj pana se omogenizeaza perfect

opresti o bila de aluat cat o rosie medie si din restul de alut pe planseta tapetata cu faina intinzi o foaie rotunda de aproximativ 24 cm diametru si o asezi frumusel si delicat intr-o tava de tarta, avand grija sa acoperi si peretii (asta inseamna ca tava are 22 cm diametru)

dupa modelul "una calda, una rece" ii aplicam aluatului deja intins in tarta cateva intepaturi bune, ca sa stie cine-i seful :) si-o bagam la congelator pentru aproximativ 15 minute, timp in care incingem cuptorul si pregatim dovleacul

cuburile deja taiate se arunca-ntr-o tigaie incinsa in care asteapta cuminte nitel unt, si-l lasam asa sa se innabuse! daca simti ca e nevoie (pt ca nu are deloc zeama) ii poti adauga 5-6 linguri de apa, pentru ca nu vrem sa-l prajim ci doar sa-l inmuiem!

dupa ce se topeste de dragul tau :) ii poti oferi o recompensa de dulce si-i torni tot zaharul dintr-o miscare amestecand cu grija pana la topire dupa care ii alinti sufletelul cu frisca si-l mai lasi sa fiarba la foc mic vreo 4-5 minute, cat sa se incorporeze perfect!

scoti tarta si o bagi la cuptor, pe treapta din mijloc, la foc mediu pt aproximativ 10-12 minute, insa abia dupa ce ai acoperit-o cu hartie de copt peste care ai turnat boabe uscate care sa opuna rezistenta si sa nu o lase sa creasca mai mult decat are voie :)

dupa 12 minute scoti hartia si boabele (eu am folosit orez, ca nu aveam altceva) si o mai lasi inca 5 minute sa se rumeneasca un picut

eeeeeee, acum e momentul in care decizi ce faci cu el! ... cum cu cine? cu dovleacul, normal :) il mananci de viu, va faceti de cap sau il casatoresti cu tarta deja imbujorata :))

eu l-am mancat de viu pana mi-am dat seama ca daca nu ma opresc nu mai servesc tarta :))
am umplut tarta cu restul de dovleac deja zapacit si din restul de aluat am intins o foaie foarte subtire din care am taiat fasii pentru decorarea frumoasei placinte



se coace in cuptorul infierbantat, pentru aproximativ 30 minute, dupa ce ai uns zabrelele cu galbenus batut cu un picut de lapte!

va iesi un deliciu aromat si "inamorat" si la propriu si la figurat!
mi-a facut o deosebita placere sa pregatesc aceasta tarta, dar mai ales sa o servesc :)) si sa va povestesc

si iat-o, minunata doamna tarta abia scoasa din cuptor:



simbol de toamna tarzie, de nopti deja racoroase, de seri pline de povesti in jurul bunicii cu cea mai blanda privire si de vise cu cenusarese ajunse printese ;)

va pup cu drag,
A.

12 comentarii:

Liana10 spunea...

Mie imi plac tartele, sunt fan si a ta arata minunat! Dar nu sunt fan dovleac :(((

sarah spunea...

minunata tarta ai facut.mi-a placut foarte mult si prezentarea.pup

TeoBucatar spunea...

Chiar ca e bestiala desi nu ma omor eu cu dovleacul:)O feliuta pentru dl meu care il adora!

Amoush spunea...

Liana, multumesc! eu iubesc dovleacul :)) e mostenire de la bunica, si ea era mare devoratoare de placinte cu dovleac!


Sarah, multumesc frumos! te pup cu drag!

Teo esti foarte draguta! multumesc si pupici cu aroma de tarta :)

va imbratisez cu drag,
Amoush

Fancy Cake spunea...

Desi nu sunt fan dovleac, tarta asta arata super bine!

Amoush spunea...

multumesc! te pup cu drag :*

FLORY spunea...

Fantastic arata,trebuie testata neaparat!Pupici!

Amoush spunea...

Flory, multumesc! vei vedea ce buna e :) te pup si eu cu drag

sara & Miki spunea...

Si mie ima place dovleacul, asa ca tarta e pe gustul meu. O duminica frumoasa!

Amoush spunea...

multumesc :) te pup cu drag

Can't boil an egg spunea...

Amoush, tarta ta pare si mai gustoasa... Si eu ador dovleacul si probabil voi incerca si reteta ta! Imi place tare mult blogul tau, spor la bucatarit in continuare!
Pupici

Amoush spunea...

Diana, multumesc mult pentru frumoasele cuvinte! te pup cu drag!

o zi excelenta :*