biscuiti cu lapte? biscuiti cu cafea? biscuiti cu ceai? Biscuiti roz?
da, da, da si DA
cei mai buni biscuiti ever, si nu exagerez! ;) merg de minute langa o cana de lapte cald sau un ceai sau chiar o salata de fructe!
Ingrediente: (aprox 40 buc)
300 g faina alba
1 ou mare
3 linguri cu varf de zahar fin
vanilie
sirop de dude (deliciosssssss)
120 g unt nesarat, la temperatura camerei
1 praf de sare
1 plic de praf de copt
sirop de dude (merge bineinteles cu orice alt sirop)
sursa
siropul de dude e exagerat de delicios :)) si pe langa culoarea deosebita a acestor biscuiti a mai contribuit si cu o aroma fina, suava de fructe mult prea rar intalnite la oras!
se bate bine oul si se amesteca cu zaharul pana devine o pasta albicioasa, dupa care se adauga untul moale deja de la atata companie :) si se amesteca bine (merge si cu telul) pana se incorporeaza perfect si abia apoi adaugam praful de copt amestecat cu faina cernuta!
separam aluatul in 2 parti egale, una dintre ele urmand a fi aromata cu vanilie (ii faci o gaura in mijloc si continui a-l amesteca pana se incorporeaza perfect)!
procedam la fel si cu a doua parte de aluat in care adaugam de aceasta data 2-3 linguri de sirop de dude!
formam 2 bile de aluat, una alba si una rosie, infasurate in folie alimentara si le lasam cumintele in frigider pentru 30 minute!
transformam printr-o magie bilele in foi subtirele de aproximativ un degetel grosime si o cuplam frumusel pe cea alba cu foaia de aluat rosu! (asezam rosu peste alb ca sa fim siguri ca la coacere, rozul primului strat nu-si schimba culoarea)!
rulam frumusel ambele foi si obtinem un rulou de poveste, pe care il lasam inca 5 minute la frigider!
taiem rondele de aproximativ 1 cm si le asezam, ordanate, intr-o tava tapetata cu hartie de copt!
le coacem in cuptorul preincalzit, la foc mediu, pe treapta din mijloc, pentru aproximativ 15 minute, in functie de cuptor!
sunt bestiali calzi, dar si reci si se potrivesc de minune cu un pahar de lapte sau cu un shake de fructe de padure :P
va recomand cu caldura sa-i incercati!
va pup cu drag,
A.
29 august 2011
crema de vanilie pentru prajituri
crema de vanilie m-a scos de multe ori din incurcatura ;) caci se potriveste multor retete dulci
ingrediente:
5 galbenusuri de ou
10 linguri de zahar fin (se dizolva mai repede)
4 linguri de faina (cu varf)
1 cana si jumatate de lapte (750 ml)
vanilie si 1 lgt unt nesarat
o cutie smantana pentru frisca (200 ml)
1 cana si jumatate de lapte (750 ml)
vanilie si 1 lgt unt nesarat
o cutie smantana pentru frisca (200 ml)
eu am folosit-o chiar in acest weekend la umplut eclere cu sos de ciocolata :P
se bat bine galbenusurile impreuna cu zaharul, pana ce devin albicioase si cresc in volum!
se adauga vanilia si untul, faina cernuta si laptele, dupa care amestecati bine cu un tel micut pana eliminati toate cocoloasele!
se fierbe pe foc mic, amestecand continuu, pana devine cremoasa! dupa ce s-a racit se amesteca cu frisca batuta si e gata de ornat :)
va pup cu drag,
A.
28 august 2011
eclere cu crema de vanilie
m-am tot gandit in ultima vreme sa incerc reteta pe care o aveam pentru eclere, insa am tot ezitat, pana azi :P
pune la fiert apa cu uleiul! cand clocoteste adauga toata faina o data si da la o parte de pe foc continuand sa amesteci energic!
ingrediente pentru aproximativ 20 buc:
1 ceasca de ulei
4 cesti de apa
12 linguri faina
5 oua
reteta in imagini
pune la fiert apa cu uleiul! cand clocoteste adauga toata faina o data si da la o parte de pe foc continuand sa amesteci energic!
Dupa ce s-a racit acest aluat vascos trebuie adaugat cate un ou (amestecandu-se bine pana sa fie perfect incorporat) si tot asa pana termini cu toate cele 5 oua.
cu forma de biscuiti spritati sau cu o punguta taiata la un colt, toarna linii (nu prea lungi) din aluat! ai grija sa lasi distanta intre ele pentru ca mai cresc putin in volum! se coc in cuptorul preincalzit, la foc mediu, pentru aprox 35 minute (in functie de cuptor)
se umplu cu crema de vanilie sau orice alta crema iti place :P
va pup cu drag,
A.
27 august 2011
Panna cotta cu sos de fructe de padure
Panna Cotta este o budinca aparent simpla, deloc sofisticata ... asta daca nu ii sta alaturi minunatul sos (sau piure) de fructe
ingrediente (pt 4 - 6 portii, depinde de forma)
400 ml. smantana dulce pentru frisca
200 ml. lapte
170 g de zahar
cateva picaturi de vanilie
6 foite de gelatină
Se inmoaie foile gelatina în 5-6 lg apa rece pt aprox 5 minute.
Pune intr-o cratita, la foc mic smantana, laptele si zaharul. Se amesteca in mod constant, iar inainte de a ajunge la fierbere, se îndepartează de la caldura si se continua amestecand inca vreo 2 minute!
Adauga gelatina pusa la inmuiat, scursa de lichidul in surplus. Se amesteca bine toata compozitia pentru a se dizolva toata gelatina si apoi se trece printr-o sita ca sa fim siguri ca nu au ramas bobite de gelatina.
Se toarna in forme individuale (stropite cu putina apa) si se lasa la frigider sa se inchege minim 5 ore!
inainte de servire, scoate budinca din forme si alatura-i niste piure de fructe proaspete sau chiar dulceata ;)
eu am facut un sos de fructe de padure:
un castronel de fructe de padure (mure, zmeura si afine) si 3 lg zahar fin, pasate bine la blender si date intr-un clocot!
va pup cu drag,
A.
ingrediente (pt 4 - 6 portii, depinde de forma)
400 ml. smantana dulce pentru frisca
200 ml. lapte
170 g de zahar
cateva picaturi de vanilie
6 foite de gelatină
Se inmoaie foile gelatina în 5-6 lg apa rece pt aprox 5 minute.
Pune intr-o cratita, la foc mic smantana, laptele si zaharul. Se amesteca in mod constant, iar inainte de a ajunge la fierbere, se îndepartează de la caldura si se continua amestecand inca vreo 2 minute!
Adauga gelatina pusa la inmuiat, scursa de lichidul in surplus. Se amesteca bine toata compozitia pentru a se dizolva toata gelatina si apoi se trece printr-o sita ca sa fim siguri ca nu au ramas bobite de gelatina.
Se toarna in forme individuale (stropite cu putina apa) si se lasa la frigider sa se inchege minim 5 ore!
inainte de servire, scoate budinca din forme si alatura-i niste piure de fructe proaspete sau chiar dulceata ;)
eu am facut un sos de fructe de padure:
un castronel de fructe de padure (mure, zmeura si afine) si 3 lg zahar fin, pasate bine la blender si date intr-un clocot!
va pup cu drag,
A.
salata de peste cu porumb
oricand la indemana si extrem de usor de preparat este salata de peste cu porumb! poti incerca nenumarate combinatii pornind de la ingredientele de baza: 1 conserva de peste si 1 conserva de porumb, pana la maioneza, frunze de valeriana, rosii cherry, mango sau ... de ce nu, toate la un loc? :P
ingrediente:
o mana buna de frunze de valeriana, salata verde (cateva frunze), rosii cherry, 1 conserva de ton bucati, 1 conserva de porumb dulce, boabe (am facut cu acest tip de salata si rosii umplute cu salata de ton)!
taiate la dimensiunile dorite si stropite cu putin ulei si zeama de lamaie, potrivite de sare si adunate intr-un bol se transforma frumusel intr-o salata delicioasa!
va pup cu drag,
A.
22 august 2011
scoici cu sos de rosii, busuioc si usturoi
dupa ce am vazut midiile Simonei pe Alison Trials nu am avut altceva pe lista de shopping decat ingredientele necesare prepararii retetei :)
Ingrediente:
1 saculet de scoici (midii) deja curatate ~ 1 kg, 5 rosii, 2-3 graunti de usturoi, cateva frunze proaspete de busuioc, 2-3 lg ulei masline, sare, piper si un praf de cimbrisor
am zdrobit usturoiul si l-am calit putin in uleiul de masline dupa care am adaugat rosiile decojite si taiate cubulete, impreuna cu condimentele de mai sus, lasand sa fiarba la foc mic spre mediu!
in tot acest timp, intr-un vas (suficient de mare) cu apa clocotita si un praf de sare am adaugat midiile spalate in prealabil, si le-am lasat doar 1 minut, dupa care le-am scurs bine si s
le-am adaugat peste sosul de rosii!
in maxim 5 minute din acest punct sunt gata de servire! Aproape de final adauga si busuiocul taiat maruntel!
*scoicile care nu s-au deschis au fost inlaturate ;)
o reteta atat de simpla, dar atat de speciala si de savuroasa ... mmmmm, te lingi pe degete, la propriu ;)
Multumesc Alison!
va pup cu drag,
A.
Ingrediente:
1 saculet de scoici (midii) deja curatate ~ 1 kg, 5 rosii, 2-3 graunti de usturoi, cateva frunze proaspete de busuioc, 2-3 lg ulei masline, sare, piper si un praf de cimbrisor
am zdrobit usturoiul si l-am calit putin in uleiul de masline dupa care am adaugat rosiile decojite si taiate cubulete, impreuna cu condimentele de mai sus, lasand sa fiarba la foc mic spre mediu!
in tot acest timp, intr-un vas (suficient de mare) cu apa clocotita si un praf de sare am adaugat midiile spalate in prealabil, si le-am lasat doar 1 minut, dupa care le-am scurs bine si s
le-am adaugat peste sosul de rosii!
in maxim 5 minute din acest punct sunt gata de servire! Aproape de final adauga si busuiocul taiat maruntel!
*scoicile care nu s-au deschis au fost inlaturate ;)
o reteta atat de simpla, dar atat de speciala si de savuroasa ... mmmmm, te lingi pe degete, la propriu ;)
Multumesc Alison!
va pup cu drag,
A.
21 august 2011
calamari la gratar cu usturoi
imi plac fructele de mare, as manca toata ziua buna ziua numai fructe de mare, dar la noi se gasesc doar congelate sau refrigerate! bune si asa, dar au alta savoare atunci cand sunt proaspete!
dar gata cu vorbaraia caci am primit :) o ditamai punga cu calamari :) si o specie mai rara de usturoi, usturoi chinezesc
nici nu m-am dezmeticit bine ca tigaia deja sfaraia, calamarul era deja taiat fasii, spalat, uscat ... gata de preparat ;)
intr-o tigaie speciala pt fript (teflonata, gen grill), unsa cu putin ulei, se arunca fasiile de calamar presarate cu putina sare! au nevoie de doar 1-2 minute pe fiecare parte (depinde de grosime) caci altfel isi pierd din textura si devin cauciucoase!
la sfarsit presaram putin usturoi zdrobit, amestecat cu ulei de masline si cateva frunze de busuioc
simplu, rapid si extrem de delicios :)
daca nu va place usturoiul puteti stropi cu lamaie sau il puteti incerca si cu usturoi si cu lamaie in acelasi timp :P
va pup cu drag,
A.
dar gata cu vorbaraia caci am primit :) o ditamai punga cu calamari :) si o specie mai rara de usturoi, usturoi chinezesc
nici nu m-am dezmeticit bine ca tigaia deja sfaraia, calamarul era deja taiat fasii, spalat, uscat ... gata de preparat ;)
intr-o tigaie speciala pt fript (teflonata, gen grill), unsa cu putin ulei, se arunca fasiile de calamar presarate cu putina sare! au nevoie de doar 1-2 minute pe fiecare parte (depinde de grosime) caci altfel isi pierd din textura si devin cauciucoase!
la sfarsit presaram putin usturoi zdrobit, amestecat cu ulei de masline si cateva frunze de busuioc
simplu, rapid si extrem de delicios :)
daca nu va place usturoiul puteti stropi cu lamaie sau il puteti incerca si cu usturoi si cu lamaie in acelasi timp :P
va pup cu drag,
A.
pui cu prune si garnitura delicioasa de asparagus cu cartofi copti
Am acceptat cu drag invitatia Gabrielei (Papa Bun) de a ma alatura frumosului proiect "dulce Romanie 2011"
Multumesc Gabriela ;) si felicitari Mihaela pentru initiativa!
ingredientele vedeta ale acestei luni sunt prunele si puiul :) ... drept pentru care m-am conformat cu placere si am pregatit pui in sos dulce de prune cu garnitura de asparagus si cartofi copti cu rozmarin si unt
Multumesc Gabriela ;) si felicitari Mihaela pentru initiativa!
ingredientele vedeta ale acestei luni sunt prunele si puiul :) ... drept pentru care m-am conformat cu placere si am pregatit pui in sos dulce de prune cu garnitura de asparagus si cartofi copti cu rozmarin si unt
un festin culinar, o explozie de arome deosebite si perfect compatibile, care a facut furori pana si prin vecini :P
puiul cu prune e preferatul meu, alaturi de pieptul de rata cu cirese amare si daca il veti incerca cu siguranta va trona in lista cu retetele favorite!
ingrediente pentru 3 portii:
6 copanele de pui, sosul pentru marinat (o lingurita de condimente: busuioc+oregano+piper alb+boia dulce de ardei, sare, 1lingurita de zahar brun si 6 lg de ulei masline) 6 prune intregi, 1 ceasca suc de prune (eu am facut in casa),
puiul se pune la marinat peste noapte sau macar cu 3-4 ore inainte de preparea oficiala :)
garnitura: 6 cartofii medii pt copt + 2 lg unt + 1 ceasca de lapte + sare + rozmarin, o legatura de asparagus
se aseaza pulpitele de pui intr-o tava termorezistenta, peste care adaugam cele 6 prune taiate sferturi si sucul de prune dupa care se da la cuptor, treapta din mijloc, foc mediu spre mic, cel putin 60 minute (e bine ca la fiecare 30 minute sa intoarceti puiul pe partea cealalta, sa apuce sa se imbibe cu sosul delicios)! daca scade prea mult atunci mai adaugati putin suc de prune sau chiar niste vin rosu daca va place :P
curatati cartofii si crestati-i un pic doar pe una dintre parti! asezati-i intr-o tava termorezistenta, ungeti-i cu putin unt, stropiti cu o canuta de lapte dulce, presari putina sare si adaugati cateva frunzulite de rozmarin! se coc pana devin aurii si numa buni de papat :)
aproape de sfarsit trebuie preparat si asparagusul
acesta trebuie curatat de coatoare si aveti aici mai multe detalii!
Odata spalat si uscat, acesta trebuie parjolit 3-4 minute (nu mai mult) in ulei de masline!
E delicios, usor crocant si se potriveste perfect :P
o reteta speciala cu o combinatie de arome care mai de care mai suave pe care va invit cu drag sa o incercati!
va pup cu drag,
A.
20 august 2011
sandwich cald sau painica umpluta cu rosii si branza
painici umplute cu rosii si branza = un mic dejun usor de facut, intotdeauna la indemana si cu siguranta pe placul tuturor ;)
ingrediente pt painici: 1.5 lg ulei, 250 ml apa, 50 ml lapte dulce, 1 lgta sare, 1 lgta zahar, 450g faina, 1 plic drojdie uscata!ingrediente pentru umplutura: o canuta cu cuburi de branza, o canuta cuburi de rosii, sare si condimente (eu am pus putin busuioc)
le-am adaugat pe toate in masina de framantat si am lasat aluatul la dospit timp de aproximativ o ora!
am intins foi (4 buc deoarece am vrut sa fie portii unice, dar pot si facute si mai mici, tu alegi) , si le-am umplut cu amestecul de branzica si rosii, dupa care le-am rulat frumusel si le-am mai lasat 15-20 minute sa se odihneasca, timp in care bineinteles ca ele mi-au facut pe plac si au mai crescut :)
se coc in cuptorul deja incins, pe treapta din mijloc, pana se rumenesc si se ridica usor cu mana din tava (ai grija sa nu te frigi) ;) insa inainte de coacere le crestezi putin cu cutitul si le ungi putin cu un ou batut, ca s e rumeneasca frumos!
spor la treaba si pofta buna ;)
va pup cu drag,
A.
ingrediente pt painici: 1.5 lg ulei, 250 ml apa, 50 ml lapte dulce, 1 lgta sare, 1 lgta zahar, 450g faina, 1 plic drojdie uscata!ingrediente pentru umplutura: o canuta cu cuburi de branza, o canuta cuburi de rosii, sare si condimente (eu am pus putin busuioc)
le-am adaugat pe toate in masina de framantat si am lasat aluatul la dospit timp de aproximativ o ora!
am intins foi (4 buc deoarece am vrut sa fie portii unice, dar pot si facute si mai mici, tu alegi) , si le-am umplut cu amestecul de branzica si rosii, dupa care le-am rulat frumusel si le-am mai lasat 15-20 minute sa se odihneasca, timp in care bineinteles ca ele mi-au facut pe plac si au mai crescut :)
se coc in cuptorul deja incins, pe treapta din mijloc, pana se rumenesc si se ridica usor cu mana din tava (ai grija sa nu te frigi) ;) insa inainte de coacere le crestezi putin cu cutitul si le ungi putin cu un ou batut, ca s e rumeneasca frumos!
spor la treaba si pofta buna ;)
va pup cu drag,
A.
19 august 2011
sufleu vanilat de branzica dulce
tot din cartea prafuita si roasa de vreme mostenita de la bunica am scos azi o reteta deosebita: sufleu de branzica dulce
o simfonie de arome suave, un desert parca plin de mangaieri cum numai de la bunici poti sa primesti
ingrediente pt 4 portii:
400g branzica dulce + 150g faina alba + 5 oua + 150 ml apa calduta + 7 linguri de zahar fin + vanilie + 1 praf de copt + 1lg unt pt uns forma si daca vreti cateva stafide sau chiar fulgi de ciocolata :)
bateti albusurile spuma si separat, intr-un alt vas amestecati restul ingredientelor (cu mixerul, caci e mai usor) dupa care incorporati si albusurile, de data aceasta cu o spatula, de jos in sus, ca sa nu se lase aluatul ;)
turnati in 4 forme mai mici sau una mare (aprox 1.5 litri) unsa bine cu unt nesarat si coaceti in cuptorul deja incins, pe treapta din mijloc, la foc mediu pentru 45-55 minute (depinde de cuptor)
trebuie sa creasca de cel putin 2 ori in inaltime, sa se rumeneasca, sa se sparga pe mijloc :) si sa fie usor desprinsa de pe margini :)
se serveste fierbinte si se lasa in cuptor pana la servire :)
un deliciu vanilat ;)
va pup cu drag,
A.
o simfonie de arome suave, un desert parca plin de mangaieri cum numai de la bunici poti sa primesti
ingrediente pt 4 portii:
400g branzica dulce + 150g faina alba + 5 oua + 150 ml apa calduta + 7 linguri de zahar fin + vanilie + 1 praf de copt + 1lg unt pt uns forma si daca vreti cateva stafide sau chiar fulgi de ciocolata :)
bateti albusurile spuma si separat, intr-un alt vas amestecati restul ingredientelor (cu mixerul, caci e mai usor) dupa care incorporati si albusurile, de data aceasta cu o spatula, de jos in sus, ca sa nu se lase aluatul ;)
turnati in 4 forme mai mici sau una mare (aprox 1.5 litri) unsa bine cu unt nesarat si coaceti in cuptorul deja incins, pe treapta din mijloc, la foc mediu pentru 45-55 minute (depinde de cuptor)
trebuie sa creasca de cel putin 2 ori in inaltime, sa se rumeneasca, sa se sparga pe mijloc :) si sa fie usor desprinsa de pe margini :)
se serveste fierbinte si se lasa in cuptor pana la servire :)
un deliciu vanilat ;)
va pup cu drag,
A.
16 august 2011
budinca de orez cu lapte si prune
un alt desert care-mi aminteste de clipele frumoase petrecute alaturi de bunica, in vacantele atat de scurte pe atunci, este budinca de orez cu lapte si fructe uscate la soare
un desert delicios si extrem de usor de facut!
ingrediente: o cana de orez, 2 cani si jumatate de lapte, 3 lg zahar, putina vanilie sau scortisoara, 2 oua micute, o mana de prune uscate la soare ;) sau orice alt fruct aveti, uscat sau proaspat
se spala bine orezul si se lasa in apa rece pentru aproximativ 30 minute
prunele se spala si ele sub jet de apa si se lasa, tot 30 minute in apa calduta cu putina vanilie, atat cat sa le rehidratam, sa devina iar carnoase si frumoase!
dupa cele 30 minute de balaceala punem la fiert orezul impreuna cu laptele, la foc mic si cu vasul acoperit!
cand a scazut suficient cat sa arate ca o crema mai groasa, dam la o parte orezul si-l lasam sa se raceasca putin, dupa care il amestecam cu ouale batute bine si il montam in forme termorezistente - 4 mai mici sau una medie, dupa cum urmeaza: un start de 1.5 cm de orez urmat de prunele delicioase si apoi restul de orez se da la cuptor (deja incalzit) pana se rumeneste frumos deasupra!
delicios si intotdeauna la indemana!
va pup cu drag,
A.
un desert delicios si extrem de usor de facut!
ingrediente: o cana de orez, 2 cani si jumatate de lapte, 3 lg zahar, putina vanilie sau scortisoara, 2 oua micute, o mana de prune uscate la soare ;) sau orice alt fruct aveti, uscat sau proaspat
se spala bine orezul si se lasa in apa rece pentru aproximativ 30 minute
prunele se spala si ele sub jet de apa si se lasa, tot 30 minute in apa calduta cu putina vanilie, atat cat sa le rehidratam, sa devina iar carnoase si frumoase!
dupa cele 30 minute de balaceala punem la fiert orezul impreuna cu laptele, la foc mic si cu vasul acoperit!
cand a scazut suficient cat sa arate ca o crema mai groasa, dam la o parte orezul si-l lasam sa se raceasca putin, dupa care il amestecam cu ouale batute bine si il montam in forme termorezistente - 4 mai mici sau una medie, dupa cum urmeaza: un start de 1.5 cm de orez urmat de prunele delicioase si apoi restul de orez se da la cuptor (deja incalzit) pana se rumeneste frumos deasupra!
delicios si intotdeauna la indemana!
va pup cu drag,
A.
14 august 2011
tort tiramisu
tiramisu = cel mai rafinat si mai cremos "dulce" cu aroma de cafea
desi majoritatea retetelor sunt cu piscoturi eu il fac de fiecare data cu blat si-l transform intr-un tort de mare sarbatoare ;)
ingrediente pentru blat:
3 oua + 50g unt nesarat topit (caldut) + 3 lg ulei + 1 praf de copt + esenta de rom sau si mai bine de cafea, 50 ml lapte dulce la temperatura camerei + nelipsitul praf de sare + 1 canuta de faina (pana ajunge ca o smantana mai grosuta)
* se bat bine ouale si apoi se amesteca cu restul ingredientelor, adaugate in ordinea de mai sus! se coace intr-o forma tapetata cu hartie de copt! eu am folosit o forma rotunda cu diametrul de 25 cm si cu pereti detasabili care m-a ajutat foarte mult si la montat crema)
ingrediente pentru sirop:
250 ml lapte + 3 lg zahar fin + 3-5 lg esenta cafea sau lichior de cafea (cum va place) se fierb pana se topeste complet zaharul, apoi se lasa la racit!
ingrediente pentru crema si decor:
2 lg cacao pudra, 200g mascarpone + esenta de cafea sau lichior de cafea :) , frisca lichida, 100g zahar fin, 2 oua mari
blatul se coace aprox 35 min pe treapta din mijloc la foc mediu! dupa ce s-a racit putin il scoatem din forma si il taiem in 2 parti egale pe care le vom insiropa din abundenta dupa ce se racesc complet!
pentru crema trebuie batute bine cele 2 oua cu 100g zahar pana devin o crema albicioasa, dupa care se continua amestecarea lor la bain marie (asta pentru ca eu nu ma impac cu ideea de ou crud) doar pana se incheaga putin compozitia, cateva minute! se da la frigider sa se raceasca complet, timp in care ne ocupam de restul ingredientelor! batem frisca pana se intareste, adaugam esenta de cafea si mascarpone (de acum folosim o spatula pentru amestecare) si la sfarsit incorporam in crema de oua
tips: poti folosi pt crema un plic de intaritor de frisca
montam tortul in forma de care vorbeam mai sus, pentru a avea marginile drepte, insa arata minunatat si mai putin finisat! incepem cu prima parte de blat, perfect insiropat, adaugam 2/3 din crema dupa care vine al doilea blat pe care il asezam cu partea insiropata peste crema iar deasupra adaugam restul de sirop si crema ramasa pe care o nivelam cu o spatula zimtata pentru decor!
trebuie sa stea la frigider cel putin 2 ore, dupa care il pudram cu cacao si il lasam la rece pana la servire!
este delicios si deloc greu de facut!
va pup cu drag,
A.
desi majoritatea retetelor sunt cu piscoturi eu il fac de fiecare data cu blat si-l transform intr-un tort de mare sarbatoare ;)
ingrediente pentru blat:
3 oua + 50g unt nesarat topit (caldut) + 3 lg ulei + 1 praf de copt + esenta de rom sau si mai bine de cafea, 50 ml lapte dulce la temperatura camerei + nelipsitul praf de sare + 1 canuta de faina (pana ajunge ca o smantana mai grosuta)
* se bat bine ouale si apoi se amesteca cu restul ingredientelor, adaugate in ordinea de mai sus! se coace intr-o forma tapetata cu hartie de copt! eu am folosit o forma rotunda cu diametrul de 25 cm si cu pereti detasabili care m-a ajutat foarte mult si la montat crema)
ingrediente pentru sirop:
250 ml lapte + 3 lg zahar fin + 3-5 lg esenta cafea sau lichior de cafea (cum va place) se fierb pana se topeste complet zaharul, apoi se lasa la racit!
ingrediente pentru crema si decor:
2 lg cacao pudra, 200g mascarpone + esenta de cafea sau lichior de cafea :) , frisca lichida, 100g zahar fin, 2 oua mari
blatul se coace aprox 35 min pe treapta din mijloc la foc mediu! dupa ce s-a racit putin il scoatem din forma si il taiem in 2 parti egale pe care le vom insiropa din abundenta dupa ce se racesc complet!
pentru crema trebuie batute bine cele 2 oua cu 100g zahar pana devin o crema albicioasa, dupa care se continua amestecarea lor la bain marie (asta pentru ca eu nu ma impac cu ideea de ou crud) doar pana se incheaga putin compozitia, cateva minute! se da la frigider sa se raceasca complet, timp in care ne ocupam de restul ingredientelor! batem frisca pana se intareste, adaugam esenta de cafea si mascarpone (de acum folosim o spatula pentru amestecare) si la sfarsit incorporam in crema de oua
tips: poti folosi pt crema un plic de intaritor de frisca
montam tortul in forma de care vorbeam mai sus, pentru a avea marginile drepte, insa arata minunatat si mai putin finisat! incepem cu prima parte de blat, perfect insiropat, adaugam 2/3 din crema dupa care vine al doilea blat pe care il asezam cu partea insiropata peste crema iar deasupra adaugam restul de sirop si crema ramasa pe care o nivelam cu o spatula zimtata pentru decor!
trebuie sa stea la frigider cel putin 2 ore, dupa care il pudram cu cacao si il lasam la rece pana la servire!
este delicios si deloc greu de facut!
va pup cu drag,
A.
9 august 2011
muffins cu afine
cine nu adora micile turnulete cu fructe, vanilie sau crema? ei bine ... si eu sunt innebunita dupa muffin, sau briose sau cupcakes sau cum le-o mai zice :)
sunt bestiale si imi plac in toate combinatiile, insa cu afine ... mmmmmm ...
ingrediente:
200 ml lapte, 200 g unt nesarat sau margarina pt prajituri, o canuta de zahar, 4 oua, o cana de faina alba, coaja rasa de la 1/2 lamaie, vanilie, un praf de sare, 1/2 plic de fulgi de drojdie si afine :) o cescuta de afine frumusele si dulci!
bate albusurile cu zaharul si apoi adauga galbenusurile cu un praf de sare si coaja de lamaie! peste toata aceasta compozitie adauga untul caldut si topit, dupa care mesteci doar cu o spatula sau usor cu telul ca sa fii sigura ca-ti ies pufoase (mixerul sparge bulele formate de spuma de oua si nu-ti mai ies pufoase)!
pune cuptorul la incins, foc mediu sau treapta din mijloc!
peste compozitia de mai sus adauga laptele caldut si apoi incorporeaza faina amestecata cu drojdia pana devine ca o compozitie de chec! Lasa aluatul sa se odihneasca 10 minute, ferit de vant sau aer rece si apoi pune intreg vasul in cuptorul deja incins pentru 5-7 minute, ca sa se incalzeasca!
Stiu, vi se pare ciudat, asa mi s-a parut si mie, dar am respectat reteta si bine am facut :)
scoate aluatul si incorporeaza afinele! iti poti pastra cateva sa pui si deasupra pt decor de efect!
se coc in cuptorul deja pregatit pentru aproximativ 25-30 minute, in functie de cuptor, pana se rumenesc si trec testul cu scobitoarea!
au iesit perfecte si delicioase, fine si moi, asa cum trebuie sa fie niste briose adevarate!
va pup cu drag,
A.
sunt bestiale si imi plac in toate combinatiile, insa cu afine ... mmmmmm ...
ingrediente:
200 ml lapte, 200 g unt nesarat sau margarina pt prajituri, o canuta de zahar, 4 oua, o cana de faina alba, coaja rasa de la 1/2 lamaie, vanilie, un praf de sare, 1/2 plic de fulgi de drojdie si afine :) o cescuta de afine frumusele si dulci!
bate albusurile cu zaharul si apoi adauga galbenusurile cu un praf de sare si coaja de lamaie! peste toata aceasta compozitie adauga untul caldut si topit, dupa care mesteci doar cu o spatula sau usor cu telul ca sa fii sigura ca-ti ies pufoase (mixerul sparge bulele formate de spuma de oua si nu-ti mai ies pufoase)!
pune cuptorul la incins, foc mediu sau treapta din mijloc!
peste compozitia de mai sus adauga laptele caldut si apoi incorporeaza faina amestecata cu drojdia pana devine ca o compozitie de chec! Lasa aluatul sa se odihneasca 10 minute, ferit de vant sau aer rece si apoi pune intreg vasul in cuptorul deja incins pentru 5-7 minute, ca sa se incalzeasca!
Stiu, vi se pare ciudat, asa mi s-a parut si mie, dar am respectat reteta si bine am facut :)
scoate aluatul si incorporeaza afinele! iti poti pastra cateva sa pui si deasupra pt decor de efect!
se coc in cuptorul deja pregatit pentru aproximativ 25-30 minute, in functie de cuptor, pana se rumenesc si trec testul cu scobitoarea!
au iesit perfecte si delicioase, fine si moi, asa cum trebuie sa fie niste briose adevarate!
va pup cu drag,
A.
8 august 2011
bulz
e prima data cand am incercat aceasta reteta si la gatit si la gustat, dar am fost placut impresionata!
ingrediente:
mamaliguta mai tare, branzica, smantana, putin unt si verdeata (sau rosiute coapte) pentru decor
am pregatit cateva forme de sufleu (ondulate pe margini) si le-am uns cu putin unt, timp in care cuptorul era deja pornit, sa se inflacareze :)
am format mici bile pe care le-am umplut cu cate o lingura de branzica, acoperindu-le la loc, astfel incat branza sa devina umplutura!
am asezat bilele in formele deja pregatite si le-am dat la cuptor pentru 15-20 minute!
servite cu putina smantana deasupra si o rosiuta coapta sau cateva frunze de verdeata sunt delicioase!
va pup cu drag,
A.
tort de ciocolata cu afine
ceva dulce? pai daca tot e atunci sa fie un tort :)
ingrediente:
pentru blat: 4 oua, o cana de faina, o cana de zahar, 4 lg ulei, un praf de copt, 3 lg cacao, un praf de sare, esenta de vanilie
pentru crema si decor: o cutie de 500 ml frisca sau smantana pentru frisca (in acest caz iti trebuie si zahar fin, cam 2 lg), o ciocolata neagra sau cu lapte si afine aprox 20 buc
blatul de pregateste ca orice pandispan, sau chec si dupa ce s-a racit se taie in 2 parti egale
daca nu vrei sa-l servesti a doua zi atunci ar fi bine sa-l insiropezi putin, cu sirop facut din 5 lg zahar brun, vanilie si o canuta de apa fierbinte)
pentru crema trebuie batuta bine frisca (sau smantana) si o imparti in 2 parti egale:
o parte trebuie amestecata cu fulgi de ciocolata pe care-i obtii foarte usor din tabloeta de ciocolata (ii razi cu cutitul) iar o parte e pastrata pentru decor!
crema obtinuta se aseaza peste primul blat si se niveleaza cu grija, dupa care asezam al doilea blat si ornam cu frisca ramasa si afinele delicioase! Frisca o poti stropi cu fulgi de ciocolata pentru un efect si mai spectaculos!
a fost primul meu tort cu frisca si mi-a placut foarte mult!
incearca-l si tu si vei vedea ca e delicios!
pupici,
A.
ingrediente:
pentru blat: 4 oua, o cana de faina, o cana de zahar, 4 lg ulei, un praf de copt, 3 lg cacao, un praf de sare, esenta de vanilie
pentru crema si decor: o cutie de 500 ml frisca sau smantana pentru frisca (in acest caz iti trebuie si zahar fin, cam 2 lg), o ciocolata neagra sau cu lapte si afine aprox 20 buc
blatul de pregateste ca orice pandispan, sau chec si dupa ce s-a racit se taie in 2 parti egale
daca nu vrei sa-l servesti a doua zi atunci ar fi bine sa-l insiropezi putin, cu sirop facut din 5 lg zahar brun, vanilie si o canuta de apa fierbinte)
pentru crema trebuie batuta bine frisca (sau smantana) si o imparti in 2 parti egale:
o parte trebuie amestecata cu fulgi de ciocolata pe care-i obtii foarte usor din tabloeta de ciocolata (ii razi cu cutitul) iar o parte e pastrata pentru decor!
crema obtinuta se aseaza peste primul blat si se niveleaza cu grija, dupa care asezam al doilea blat si ornam cu frisca ramasa si afinele delicioase! Frisca o poti stropi cu fulgi de ciocolata pentru un efect si mai spectaculos!
a fost primul meu tort cu frisca si mi-a placut foarte mult!
incearca-l si tu si vei vedea ca e delicios!
pupici,
A.
7 august 2011
mamaliga cu rosii la cuptor
dragii mei
weekendul acesta am avut in plan sa fac mamaliga :)) insa nu asa oricum, cu toate ca e buna in toate formele, ci la cuptor, cu rosii! Zis si facut, caci altfel nu se putea!
Ingrediente:
500g malai, 3 lg unt, sare, ceapa, rosii si condimente (patrunjel sau busuioc si un picut de oregano)
am facut o mamaliguta un picut mai tare decat de obicei, in care am adaugat si 1 lg unt pentru o aroma deosebita! intre timp am pus si cuptorul la incins, foc mediu sau treapat din mijloc!
separat am calit, in restul de unt, o ceapa mica alba si 2 fire de ceapa verde cu 5 rosii bine coapte, taiate cubulete, pana s-au inmuiat si patruns bine toate aromele! am condimentat dupa gust, bineinteles ;)
intr-o tava termorezistenta, stropita cu putin ulei, am adaugat cu lingura gramajoare de mamaliga, asa m-am asigurat ca sosul va patrunde pana jos, nu doar la suprafata! Deasupra am turnat sosul de rosii si am dat la cuptor pana s-a rumenit un picut!
a fost extraordinara si o voi repeta cat mai curand!
va pup cu drag,
A.
weekendul acesta am avut in plan sa fac mamaliga :)) insa nu asa oricum, cu toate ca e buna in toate formele, ci la cuptor, cu rosii! Zis si facut, caci altfel nu se putea!
Ingrediente:
500g malai, 3 lg unt, sare, ceapa, rosii si condimente (patrunjel sau busuioc si un picut de oregano)
am facut o mamaliguta un picut mai tare decat de obicei, in care am adaugat si 1 lg unt pentru o aroma deosebita! intre timp am pus si cuptorul la incins, foc mediu sau treapat din mijloc!
separat am calit, in restul de unt, o ceapa mica alba si 2 fire de ceapa verde cu 5 rosii bine coapte, taiate cubulete, pana s-au inmuiat si patruns bine toate aromele! am condimentat dupa gust, bineinteles ;)
intr-o tava termorezistenta, stropita cu putin ulei, am adaugat cu lingura gramajoare de mamaliga, asa m-am asigurat ca sosul va patrunde pana jos, nu doar la suprafata! Deasupra am turnat sosul de rosii si am dat la cuptor pana s-a rumenit un picut!
a fost extraordinara si o voi repeta cat mai curand!
va pup cu drag,
A.
2 august 2011
Patatas bravas
Spania = tortilla, paella, gazpacho, sangria
toate imi plac si toate sunt renumite pentru savoarea lor, insa la lista de mai sus trebuie musai sa adaugam renumitii "Patatas Bravas" (cartofi cu sos picant)
... sunt deliciosi :) si daca nu i-ati incercat pana acum, acesta e momentul potrivit!
ingrediente pentru 4 portii:
6 cartofi maricei, maioneza (de preferat facuta in casa), boia de ardei dulce, tabasco sau hot chili sauce (sos de ardei iute), ketchup iute si ulei pentru prajit
curata cartofii si transforma-i in cuburi iar separat pune o oala cu apa si un praf de sare la fiert! cand clocoteste adauga cartofii presarati cu sare si putina boia (pentru o culoare mai rosiatica) astfel incat apa sa reprezinte dublul cantitatii de cartofi :)
trebuie fierti doar 5 minute, dupa care se scot intr-o sita si se lasa la scurs!
cat timp se fierb si se scurg cartofii prepara sosul:
amesteca intr-un bol o ceasca de maioneza amestecata cu jumatate de ceasca de ketchup, 2-3 linguri de tabasco sau sos de ardei iute si un praf de sare!
cartofii se servesc fierbinti alaturi de sosul delicios si picant!
pofta buna si va pup cu drag,
A.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)