23 iulie 2011

Tarta cu rubarba

A trecut atat de mult timp ... imi pare o vesnicie ... dar iata ca am revenit :) 
gata si cu mutatul, gata si vacanta :) insa o aroma tot am pastrat: rubarba (cateva tulpini) macar cat sa-mi ajunga pentru o tarta asa cum imi facea bunica, draga de ea ... 



e un deliciu si nu refuz niciodata o felie :) 



iata ingredientele: 



pt coca
2 cesti si jumatate de faina
1 lgt sare
3/4 ceasca de unt rece nesarat
6 lg apa rece rece rece 

pt umplutura
1 ceasca de zahar
1/4 ceasca faina
1 praf de sare
3 cesti jumate de cuburi de rubarba (4-5 bete)
1 banana coapta

1 lgt de lapte + un galbenus pt uns

Se amesteca toate ingredientele pentru aluat cu mixerul sau chiar cu mana si chiar daca ti se pare ca ar mai trebui apa, mai bine mai amesteci putin ;) caci sigur nu mai trebuie! 
dupa ce s-a format o bila uniforma o infasori intr-o punguta sau in folie alimentara si o lasi la frigider (aprx 30 min) pana ce prepari rubarba! 


cureti tulpinile de rubarba de stratul rosu exterior (vei vedea ca se desface destul de usor) pana ramane complet decojita! le tai cuburi, le presari cu zahar si le dai la cuptor (foc mediu / 10-15 min) pana se inmoaie putin si isi lasa zeama! 

imparti aluatul in 3 parti egale, dintre care una o pui deoparte! restul de 2 parti le folosesti pentru blat! 
intinzi aluatul in forma cu sucitorul sau direct cu mana, cum iti e mai usor (compozitia iti ajunge pentru o tarta medie sau 4-6 mai mititele) se adauga 

dupa ce ai intins aluatul, taie banana in rondele subtiri si azeaza-le in forma, dupa care amesteca faina cu cuburile de rubarba si toarna toata compozitia in forma deja pregatita, peste rondelele de banana! 

din restul de aluat intinzi o foaie subtirica si o tai fasii late de 1-1.5 cm ca sa poti aranja grilajul peste tarta :) 


mie mi-a ramas compozitie si pentru o mini tarta :) 



trebuie unsa fiecare fasie de coca cu galbenus batut cu putin lapte, ca sa devina aurie si se presara si putin zahar brun deasupra! 


se coace la foc mediu pentru maxim 30 min, in functie de cuptor - pana devine aurie! 


este o tarta aromata si delicioasa, dulce acrisoara :)






va pup cu drag,
A. 







2 comentarii:

Isabela spunea...

mmmm.... preferata mea. super arata :P

Amoush spunea...

:) multumesc Isabela! si eu sunt innebunita dupa rubarba :P