14 august 2011

tort tiramisu

tiramisu = cel mai rafinat si mai cremos "dulce" cu aroma de cafea



desi majoritatea retetelor sunt cu piscoturi eu il fac de fiecare data cu blat si-l transform intr-un tort de mare sarbatoare ;)


ingrediente pentru blat:
3 oua + 50g unt nesarat topit (caldut) + 3 lg ulei + 1 praf de copt + esenta de rom sau si mai bine de cafea, 50 ml lapte dulce la temperatura camerei + nelipsitul praf de sare + 1 canuta de faina (pana ajunge ca o smantana mai grosuta)
* se bat bine ouale si apoi se amesteca cu restul ingredientelor, adaugate in ordinea de mai sus! se coace intr-o forma tapetata cu hartie de copt! eu am folosit o forma rotunda cu diametrul de 25 cm si cu pereti detasabili care m-a ajutat foarte mult si la montat crema)

ingrediente pentru sirop:
250 ml lapte + 3 lg zahar fin + 3-5 lg esenta cafea sau lichior de cafea (cum va place)  se fierb pana se topeste complet zaharul, apoi se lasa la racit!

ingrediente pentru crema si decor:
2 lg cacao pudra, 200g mascarpone + esenta de cafea sau lichior de cafea :) , frisca lichida, 100g zahar fin, 2 oua mari

blatul se coace aprox 35 min pe treapta din mijloc la foc mediu! dupa ce s-a racit putin il scoatem din forma si il taiem in 2 parti egale pe care le vom insiropa din abundenta dupa ce se racesc complet!



pentru crema trebuie batute bine cele 2 oua cu 100g zahar pana devin o crema albicioasa, dupa care se continua amestecarea lor la bain marie (asta pentru ca eu nu ma impac cu ideea de ou crud) doar pana se incheaga putin compozitia, cateva minute! se da la frigider sa se raceasca complet, timp in care ne ocupam de restul ingredientelor! batem frisca pana se intareste, adaugam esenta de cafea si mascarpone (de acum folosim o spatula pentru amestecare) si la sfarsit incorporam in crema de oua

tips: poti folosi pt crema un plic de intaritor de frisca

montam tortul in forma de care vorbeam mai sus, pentru a avea marginile drepte, insa arata minunatat si mai putin finisat! incepem cu prima parte de blat, perfect insiropat, adaugam 2/3 din crema dupa care vine al doilea blat pe care il asezam cu partea insiropata peste crema iar deasupra adaugam restul de sirop si crema ramasa pe care o nivelam cu o spatula zimtata pentru decor!



trebuie sa stea la frigider cel putin 2 ore, dupa care il pudram cu cacao si il lasam la rece pana la servire!
este delicios si deloc greu de facut!

va pup cu drag,
A.

10 comentarii:

Mimmi spunea...

Ce bine arata,superb !

Aluculesei brindusa spunea...

Multumesc mult iubita de asa prajitura minunata,am sa fur si reteta dar sa imi trimiti si mie o buactica din a ta ,stii ce e de la altii e mai bun!

Amoush spunea...

Mimmi, multumesc! abia astept sa incerc reteta ta de sirop de trandafiri ;)

Amoush spunea...

Brandusa, esti invitata mea speciala, doar stii! ;) te pup si ma bucur ca-ti place!

Mihaela spunea...

Superba prezentare! :) cu siguranta mi-ar place o felie!

Amoush spunea...

Mihaela, iti trimit virtual ultima felie ;)

te pup cu drag si-ti multumesc

Rosita Vargas spunea...

De lux tiramisu arată foarte bine, arata foarte tentant si delicios, doar uitandu-te la aceasta revoluţionat gustul meu, îmi place retete-ul tău, îmbrăţişări calde.

Amoush spunea...

Rosita, multumesc frumos! trebuie sa incerci reteta, te astept cu impresii ;)
besos
Amoush

Miha spunea...

Daaa...clar e pe gustul meu... ;)

Amoush spunea...

:) Miha, ma bucur ca-ti place! si noi il devoram in cateva ore :))
te pup cu drag